Novi trend u SAD-u: Gas za smijanje kao pomoć trudnicama na porodu

Kako bi trudnicama olakšali porod, ljekari iz Sjedinjenih Američkih Država su se odlučili za novu tehniku pomoći prilikom poroda, istu onu koju koriste stomatolozi u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Finskoj – gas za smijanje ili nitratni oksid.

Maska sa gasom se mora držati oko 30 sekundi prije kontrakcija, a za manje od minutu ovaj plin umanjuje anksioznost i bolove.

I dok stručnjaci dijele mišljenje o tome da je epiduralna anestezija jedan od najefikasnijih načina suzbijanja boli tokom poroda, nitratni oksid je, kako kaže dr. Edward Yaghmour, anesteziolog i čan Američkog društva anesteziologa, manje invazivna opcija koja mozgu pomaže da se nosi sa nesnošljivim bolom tokom poroda.

“Što više plina udišete, to je efekt jači. Sami možete odrediti koliku količinu želite udahnuti”, pojašnjava dr. Yaghmour.

I iako se nitratni oksid smatra generalno sigurnim, sudeći prema rezultatima istraživanja iz 2012. godine objavljenim u žurnalu Obstetrics & Gynecology, stručnjaci nisu sigurni da li korištenje plina za smijanje može na bilo koji način utjecati na fetus.

Ipak, bez obzira na to, ljekari nisu zabrinuti, a u SAD-u se sve više trudnica odlučuje na ovakvu pomoć prilikom poroda.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*