Vijeće sigurnosti UN-a osudilo gnusan napad na hotel u Tripliju

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) osudilo je danas gnusan napad na hotel “Corinthia” u Tripliju u kome je poginulo devet osoba i poručilo da oni koji stoje iza tog terorističkog napada treba da budu izvedeni pred lice pravde.

U saopćenju koje je jednoglasno usvojeno, 15 članica VS UN, najsnažnije su osudile teroristički napad i uputile izraze sućuti porodicama žrtva tog “gnusnog akta”, prenio je AFP.

VS UN je, također, zatražio od političara i frakcija u Libiji da zajedno s UN-om pokrenu politički proces koji bi odgovorio na političke i sigurnosne izazove s kojima je zemlja suočena.

Najmanje devet osoba, uključujući petoricu stranih državljana – jednog Amerikanca, dva Filipinca, jednog Francuza i jednog državljanina Južne Koreje, ubijeno je u napadu džihadista Islamske države na luksuzni hotel “Corinthia” u Tripoliju, saopćili su jučer libijski sigurnosni zvaničnici.

Među poginulima su dvije žene, sigurnosni zvaničnik i dvojica napadača, rekao je lokalnoj televiziji direktor libijskih specijalnih odbrambenih snaga Mahmud Hamza, prenijela je agencija Reuters.

Hamza nije saopćio nacionalnost stranaca koji su poginuli.

Borci Islamske države u Libiji preuzeli su odgovornost za napad, prenosi Tanjug.

U poruci na Twitteru, ogranak Islamske države u zapadnoj Libiji saopćio je da su njihovi džihadisti upali u hotel, poznat po tome što u njemu najviše odsjedaju strane diplomate i libijski zvaničnici.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*