Meksiko: Studenti ubijeni, spaljeni i bačeni u rijeku

Priznanja i forenzički dokazi pokazuju da je više od 40 studenata, koji su nestali u septembru, ubijeno i potom spaljeno na đubrištu u južnoj meksičkoj državi Gerero, rekao je danas glavni tužilac Meksika, Hesus Muriljo Karam.

Karam je otkrio detalje istrage, za koju je rekao da je dokazala da je vatra bila dovoljno jaka da spali 43 studenta do neprepoznatljivosti.

Do sada su ostaci samo jedne žrtve identifikovani u jednoj laboratoriji u Austriji, koja je navela da je nemoguće da identifikuje ostale posmrtne ostatke.

Roditelji i rodbina nestalih studenata odbacuju ovaj zaključak istrage. Oni su u više navrata kritikovali vladu Meksika, navodeći da su njeni zaključci neprihvatljivi.

Studenti učiteljskog fakulteta nestali su 26. septembra, kada ih je zaustavila policija Iguale i predala jednoj narko bandi. Tužilaštvo Meksika je ranije navelo da su ih članovi bande ubili i spalili njihova tijela.

Spaljeni ostaci kostiju, pronađeni na đubrištu u gradiću blizu Iguale, poslati su na genetske testove u Austriju.

Potraga za nestalim studentima izbacila je na vidjelo brojne nepovezane grobnice oko Iguale, nad kojom kontrolu ima narko banda Gereros Unidos.

Više od 70 ljudi uhapšeno je u vezi sa njihovim nestankom, uključujući i gradonačelnika Iguale Hosea Luisa Abarke, i njegovu ženu Mariju de los Anheles Pinedu, koji su početkom novembra privedeni u Meksiko Sitiju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*