Dvorana Narodnog pozorišta puni se u tišini: Sarajevo se danas oprašta od Kemala Montena

Veliki broj prijatelja, poznanika i saradnika pristiže u Narodno pozorište Sarajevo gdje će u podne biti održana komemoracija bosanskohercegovačkom kantautoru Kemalu Montenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće i gitara na bini Narodnog pozorišta, ali i Montenove fotografije na platnima daju posebnu dimenziju tišini koja vlada u Narodnom pozorištu.

Na komemoraciji će govoriti Montenove kolege i prijatelji Ismeta Dervoz, Kornelije Kovač, Rade Šerbedžija, ali i mnogi drugi koji će na taj način odati posljednju počast velikom umjetniku.

Kemal Monteno će biti sahranjen danas na sarajevskom groblju Bare, u Aleji velikana. Sahrani će prisustvovati Montenova supruga Branka, sin Đani i kćerka Adriana, ali se očekuje i prisustvo velikog broja građana Sarajeva i osoba iz javnog života.

Posljednji ispraćaj za legendarnog pjevača održan je u ponedjeljak na zagrebačkom groblju Mirogoj.

 

Monteno je borbu za život izgubio u zagrebačkoj klinici “Rebro”, 21. januara, gdje je smješten zbog komplikacija nakon izvršene transplantacije bubrega. Sredinom novembra prošle godine, Monteno je nakon višegodišnjeg čekanja dobio novi bubreg. Ranije je imao problema sa dijabetesom, zbog čega je 2011. godine operisao srce.

Kemal Monteno je rođen u Sarajevu 1947. godine. Svoje prezime je naslijedio od oca Osvalda, Talijana koji je došao u Bosnu i Hercegovinu 1945. godine, gdje je upoznao i oženio Kemalovu majku Bahriju.

Prvu pjesmu “Lidija” snimio je 1967. godine. To je bio početak blistave karijere koju su obilježile pjesme poput “Nije htjela”, “Nekako s proljeća”, “Bacila je sve niz rijeku” (u izvedbi Indexa). Zauvijek će ostati upamćene njegove pjesme “Sarajevo, ljubavi moja” i “Zemljo moja”.
(AA/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*