SIPA i Američka tajna služba dogovorili modalitete saradnje

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetio je danas predstavnik Američke tajne službe (United States Secret Service) Mike Dickerson.

Dickerson se sastao s direktorom SIPA-e Goranom Zubcem, nakon čega je održan operativni radni sastanak s pomoćnikom direktora SIPA-e za Kriminalstičko-istražni odjel Anđelkom Hrgićem.

Sastanku su prisustvovali i ataše za sigurnost Ambasade SAD Kevin Murphy, te istražitelj pri Ambasadi SAD Ognjen Maslo.

Direktor Zubac prezentirao je posljednje rezultate rada SIPA-e i naglasio da je borba protiv terorizma prioritet rada SIPA-e.

On je rekao da će u budućnosti akcenat biti na jačanju sveukupnih materijalno-tehničkih i istražnih kapaciteta SIPA-e, kako bi ukorak s vremenom mogla odgovoriti na sve sigurnosne izazove, a prije svega preventivno djelovati.

U tom kontekstu posebno je naglasio važnost profiliranja najjačih istražnih kapaciteta i nabavke najsavremenije opreme i naoružanja za Jedinicu za specijalnu podršku SIPA-e.

Zubac je rekao da je SIPA iskren i siguran partner SAD i zahvalio se na dosadašnjoj podršci u jačanju kapaciteta Agencije, ističući da će SIPA vratiti rezultatima, te da će u budućnosti biti još moćnija.

Na operativnom radnom sastanku razgovarano je o modalitetima i pravcima buduće saradnje, saopćeno je iz SIPA-e.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*