“Ljetne olimpijske igre će se održati bez obzira na situaciju sa pandemijom”

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. augusta ove godine bez obzira na situaciju s novim korona virusom, izjavio je danas predsjednik Organizacionog odbora Yoshiro Mori.

Kako je izvijestila francuska agencija AFP, Mori je odlučno odbacio svaku sumnju o održavanju igara.

“Mogu sa sigurnošću reći da ćemo organizirati Olimpijske igre, bez obzira kako se razvijala pandemija”, rekao je Mori na današenjem sastanku organizatora Igara s japanskom vladom.

“Moramo ići dalje od rasprave o tome da li će se održati ili ne. Pitanje je samo kako ćemo ih organizirati”, dodao je Mori na sastanku s vladom, koja poput organizatora insistira na tome da se igre mogu sigurno održati uprkos rastućim infekcijama COVID-19 širom svijeta, uključujući Japan.

Istovremeno, japanski premijer Yoshihide Suga za mjesec dana produžio je vanredno stanje zbog korona virusa u Tokiju i nekoliko drugih dijelova, do 7. marta.

Pooštrena granična ograničenja nametnuta rastućim infekcijama već su dovela do odgađanja nekih sportskih takmičenja u Japanu, uključujući prvo ovogodišnje olimpijsko testiranje, kvalifikacije za sinhronizirano plivanje zakazane za mart.

Olimpijska baklja treba da započne putovanje Japanom 25. marta.

U srijedu se očekuje da će organizatori predstaviti detalje opsežnih protumjera protiv korona virusa koje su osmislili za Igre u Tokiju 2020, a koje su odgođene u martu prošle godine dok se virus širio svijetom.

Javno mnijenje i dalje oklijeva da podrži OI, jer je 80 posto Japanaca u anketi iz januara zatražilo daljnje odgađanje ili čak otkazivanje Igara.

Organizatori su više puta naglasili da ni jedna od ovih opcija nije na stolu, a imaju i snažnu podršku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i sportista širom svijeta.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*