Zašto se neko zarazi koronavirusom i nakon vakcinisanja?

Pojavom cjepiva protiv covida-19 pojavila se nada da bismo se uskoro mogli vratiti ‘”normalnom životu”. No, neke osobe zarazile su se koronavirusom nakon što su se cijepile protiv covida-19. Kako je to moguće?

Stručnjaci kažu kako slučajevi poput ovih nisu iznenađujući i ne ukazuju na to da nešto nije bilo u redu s cjepivima ili načinom na koji su primijenjena. Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi.

Cjepivo ne djeluje odmah
Imunitet se ne izgradi odmah nakon cijepljenja nego je potrebno neko vrijeme nakon cijepljenja da bi se stvorio imunitet. Osim toga, osobe koje se cijepe Moderninim i Pfizerovim cjepivom moraju primiti dvije doze što znači da treba proći nekoliko tjedana od prve doze da bi se postigla maksimalna učinkovitost.

Cjepiva ne djeluju retroaktivno
Postoji mogućnost da je osoba već zaražena u trenutku primanja cjepiva, a da toga nije ni svjesna. Bolest se može nastaviti razvijati i nakon cijepljenja jer je potrebno neko vrijeme da se stvori zaštita nakon cijepljenja.

Cjepiva sprečavaju bolest, ali možda i ne infekciju
Covid cjepiva se odobravaju na temelju toga koliko učinkovito mogu spriječiti da se osoba razboli ili hospitalizira, ali znanstvenici još nisu sigurni koliko su cjepiva učinkovita u sprječavanju zaraze koronavirusom ili u sprječavanju prijenosa virusa na druge osobe. Upravo zbog toga bi osobe koje se cijepe i dalje trebale nositi masku i održavati fizičku distancu.

Ni najbolja cjepiva nisu savršena
Učinkovitost Modernina i Pfizerovog cjepiva izuzetno je visoka, ali nije stopostotna. Virus se još uvijek širi diljem svijeta, pojavile su se i nove varijante tako da postoji mogućnost da se zarazi i osoba koja se cijepila protiv covida-19, piše The New York Times.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*