U BiH koronavirus prešao sa čovjeka na psa

Prvi slučaj prenosа koronavirusa sa čovjeka na životinju, tačnije psa, zabilježen je i u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kažu da razloga za brigu za sada nema. Ipak, upozoravaju na nove mutacije i sojeve virusa.

Još u junu prošle godine svjedočili smo autohtonom izolovanom soju SARS- Korona 2 virusa. Sada je potvrđen i prenos Kovida-19 sa čovjeka na psa.

AMIR ZAHIROVIĆ, šef klinika Veterinarskog fakulteta u Sarajevu

„Ne postoje relevantni naučni dokazi prenosa virusa sa psa na čovjeka, samo u obrnutom pravcu. Još uvijek se radi o jednosmjernom prenosu sa čovjeka na čovjeka. Postojala su istraživanja gdje su eksperimentalno utvrdili da sa životinje na životinju postoji prenos SARS Kov 2“.

Puno je nepoznanica, pogotovo u situaciji kada nam prijete novi sojevi koronavirusa. Postoji još veći rizik za komplikacije, budući da nije dokazano da su novi virusi rezistentni na vakcinu. Pitanje je mogu li se zaustaviti, a kada je riječ o domaćim stručnjacima, uslijedit će nova istraživanja.

TEUFIK GOLETIĆ, šef laboratorija za molekularno-genetička ispitivanja

„Imamo određena istraživanja na sekvenciranje virusa koje smo imali u prethodnom periodu nakon prvog sekvenciranja, tako da je moguće da već naredne sedmice imamo i konkretnije odgovore na pitanja šta je to i u kojoj mjeri je došlo do evolucije SARS Kovid virusa i u BiH“.

Kako za naučnike, tako i za ljekare Kovid i dalje predstavlja nepoznanicu, naručito kada su u pitanju mutacije.

TEUFIK HADŽIOSMANOVIĆ, pulmolog

„Najveća opasnost je mutiranje tih virusa što bi moglo dovesti do toga da vakcina koja je sad proizvedena, ne može da reaguje na sve sojeve.  O kojem god soju da je riječ, ljekari napominju, upitan je i oporavak nakon što se preboli koronavirus. Sve je više onih koji mjesecima imaju posljedice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima. Kažu, ostavlja posljedice na pluća i krvne sudove“.

On je kazao da se u postokovidnom periodu javljaju poremećaji koronarki, krvnih sudova koji ishranjuju srce zbog čega dolazi do čestih infarkta, „ali često se dešavaju i moždani udari, koji su isto komplikacija Kovida“.

Uprkos svim negativnim posljedicama zbog pandemije koronavirusa, bar kada je u pitanju FBiH oboljenje od Kovida se smatra se kao profesionalna bolest, a to se odnosi na radnike u zdravstvu i u tom slučaju imaju pravo na isplatu plate u punom iznosu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*