SDP neće biti dio izvršne vlasti, mi uvažavamo rezultate izbora

Pokazalo se da Socijaldemokratska partija BiH nije ta koja koči formiranje vlasti i jasno je da neko treba da ponudi odgovor – kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Kaže da postoji jasno izražena parlamentarna većina i potpisana koalicija između tri parlamentarne stranke (SDA, DF-a i HDZ-a) kad se govori o Federaciji BiH.

”Mislim da je njihova odgovornost da se konstituiše vlast i u svim kantonima i u Federaciji BiH. Između njih ne postoji ni taj neki nivo povjerenja, oni se potkusuruju i trguju, ucjenjuju jedni druge. SDP neće biti dio te trgovine, neće koristiti nikakve ucjene.

SDP nije taj koji će, zbog toga što je prerano proglašena pobjeda i Koalicija koja može konsituisati vlast u FBiH pa se pokazalo da to nije tačno, sada likovati i na tome graditi bilo kakvu svoju poziciju” – kazao je on.

Mišljenja je da je “korektno od čelnika SDA i DF-a da su javnosti saopštili da ne mogu konstituisati vlast bez nečije pomoći“.

”Ta pomoć može doći od SDP-a ili ne mora. Postoji kapacitet u Domu naroda, u Klubu delegata iz reda srpskog naroda, koji može predložiti potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda mimo SDP-a.

Oni su se obratili SDP-u i ta partija će se prema tom njihovom zahtjevu, molbi i/ili pozivu očitovati na sjednicama svojih tijela” – kaže Nikšić.

Precizirao je da je jučer bila sjednica Predsjedništva, a u subotu će biti održana i sjednica Glavnog odbora.

U večerašnjoj izjavi TV1 Nikšić je poručio da „SDP neće biti dio izvršne vlasti, mi uvažavamo rezultate izbora“.

”Nisam siguran da je konstituisanje ove vlasti od interesa za građane BiH, ali je sigurno izborna volja građana u BiH i SDP se neće suprotstavljati toj volji, ali neće biti ni dio te koalicije” – kazao je on.

I kao federalni premijer i kao predsjednik SDP-a BiH Nikšić ima želju “da se što je moguće prije konstituiše izvršna vlast, da ta vlast preuzme odgovornost i počne realizirati svoja predizborna obećanja”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*