Etički kodeks zaposlenika u školama

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Mirsad Kunić donio je Etički kodeks zaposlenika u srednjim školama koji definiše način ponašanja, poštivanje općih i posebnih moralnih i etičkih principa od strane zaposlenika škole, pri obavljanju svakodnevnih poslova i izvršavanja obaveza.

Kodeksom se uređuju pravila i principi ponašanja zaposlenika u srednjim školama, odnos zaposlenika prema roditeljima, učenicima, prema građanima i njihovi međusobni odnosi, radno okruženje, odijevanje i obuvanje na radnom mjestu i postupanje u slučaju nepoštivanja kodeksa.

Donošenjem Kodeksa osigurava se svakom zaposleniku ostvarivanje i poštivanje ljudskih prava unutar škole.

(RTV7)

Jedan komentar

  1. Poštovani ministre taj kodeks ponašanja bi trebao da važi i za osnovne škole, ali nažalost iz ličnog iskustva znam da nije tako. Lično sam se kao roditelj obraćala da zaštitite moje dijete od diskriminacije od strane razrednog starješine u osnovnoj školi “Bukinje”. Niste uradili ništa po tom pitanju pa sam primorana bila da dijete prebacim u drugu školu koja je mnogo udaljena od mjesta stanovanja jer moje dijete nije moglo podnosit razna ponižavanja i uvrede na svim osnovama, pa šta mi preostaje da idem na sud ili nešto drugo jer ovako neće ostat na ovome se neće završiti. Dijete je izbačeno iz škole jer razrednica je dala uslov ili dijete ili ona pošto je zakon ovakav ostala je razrednica a primjerno dijete je moralo da napusti školu jer nije bila simpatična razrednici.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*