Pristalice Alekseja Navalnog najavljuju nove proteste širom Rusije

Saveznik uhapšenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog objavio je u utorak planove da se ove sedmice održe novi antivladini protesti širom Rusije, rekavši da će koncept i format događaja biti drugačiji od nedavnih skupova, izvijestila je medijska kuća MBKh. Leonid Volkov rekao je da će daljnji detalji biti objavljeni kasnije u utorak ili u srijedu, a tim planom težit će se distanciranju demonstranata od policije, prenosi Reuters.

Posljednjih sedmica policija je privela hiljade ljudi na protestima zbog hapšenja Alekseja Navalnog, jednog od najistaknutijih kritičara Vladimira Putina.

Desetine hiljada demonstranata nedavno su preplavili ulice više od stotinu gradova širom Rusije tražeći oslobađanje Navalnog. Ovo su bili jedni od najvećih protesta koje je Rusija zabilježila posljednjih godina, a posljedica su zatvaranja Navalnog koji je uhapšen 17. januara po povratku u Moskvu iz Njemačke.

Podsjetimo da je Navalni proveo pet mjeseci u Njemačkoj oporavljajući se od trovanja opasnim nervnim otrovom za koje je on optužio Kremlj.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*