Poslanici SNSD-a ponovo napustili sjednicu Predstavničkog doma PSBiH

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije usvojen prijedlog šefa Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staše Košarca da se u dnevni red uvrsti prijedlog za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefika Džaferovića.

Zbog toga su poslanici SNSD-a napustili sjednicu.

– Imamo jasan politički stav i ambiciju da na jedan parlamentaran način pregovaramo o tome da Džaferović ne može obavljati funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, s obzirom na činjenicu da su u proteklom mjesecu izrečene veoma kvalifikovane optužbe o tome da Džaferović nije spriječio niti kasnije procesuirao ratni zločin nad Srbima u BiH – kazao je Košarac novinarima nakon što je napustio sjednicu.

Dodao je da će i svaki naredni put poslanici SNSD-a napustiti sjednicu ako u dnevni red ne bude uvršten prijedlog o smjeni Džaferovića.

Poslanici se danas neće izjašnjavati o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Saveza za bolju budućnost Mirsad Đonlagić.

– Tako je odlučeno, jer se o izmjenama zakona čeka mišljenje Vijeća ministara BiH, ministra finansija, te Komisije za finansije i budžet – kazao je Đonlagić.

Komisija za finansije i budžet odgodila je izjašnjavanje o ovom prijedlogu zakona i zatražila od Vijeća ministara da u roku od 10 dana Komisiji dostavi mišljenje.

Kolegij Predstavničkog doma odobrio je ovo produženje roka.

Izmjene se odnose na ukidanje “bijelog hljeba”, odnosno člana 48. spomenutog zakona, kojim je propisano da “izabrani funkcioneri i nosioci funkcija nakon prestanka javne funkcije imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uvjete za mirovinu, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka javne funkcije“.

Na zahtjev Komisije za vanjske poslove s dnevnog reda skinuta je tačka o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlade Francuske koji se odnosi na mobilnost mladih i još nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*