Zenica ostaje bez grijanja zbog nedostatka uglja u skladištu, rudari i dalje u štrajku

Iz kompanije ArcelorMittal stiglo je obavještenje građanima Zenice da su primorani znatno smanjiti isporuku toplotne energije s velikom izvjesnošću potpunog prekida. Razlog tome je nedostatak energetskog uglja na ArcelorMittalovom skladištu zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od jučer, 9. februara 2021.

“Nadamo se da će Rudnik i Elektroprivreda što prije riješiti svoje probleme, kako bismo mogli nastaviti nesmetanu proizvodnju toplotne energije”, kazali su iz ArcelorMittala.

Zenički rudari su jučer u prvoj smjeni odbili sići u jamu i obavljati redovne zadatke, a kao razlog su naveli blokadu računa i neisplaćen topli obrok.

Predstavnik rudara u Staroj jami Elvedin Avdić za Klix.ba je kazao kako su urgirali prema Elektroprivredi i nadležnima, ali da deset dana nisu dobili nikakav odgovor.

Računi rudnika u Zenici i Brezi u januru su bili deblokirani nakon uplate bruto plaća za decembar, a nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun RMU Zenica ponovo je blokirala Porezna uprava Federacije BiH kojoj rudnik u Zenici duguje blizu 5 miliona KM poreza.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*