Mostar ni danas neće dobiti novog gradonačelnika, očekuje se odgoda ili prekid sjednice

Mostar danas neće dobiti novog gradonačelnika jer će nastavak prve sjednice Gradskog vijeća najvjerovatnije biti usmjeren u pravcu nove odgode ili prekida sjednice. Nastavak sjednice, koji je sazvan za 13 sati, odvija se u svjetlu pisma visokog predstavnika Valentina Inzka, koji je naložio da se glasanje u prvom krugu mora ponoviti, jer je javno glasanje protivno statutu.

Ipak, još nije poznato kakva će reakcija biti iz svih stranaka koje su zastupljene u vijeću, ponajprije one najbrojnije – HDZ-a.

U slučaju da HDZ odbije poništiti prvi krug izbora za gradonačelnika, Klub Bošnjaka će, kako saznaje naš portal, napustiti Gradsku vijećnicu i time prekinuti sjednicu.

Slično su uradili vijećnici SDA i PMP-a u petak nakon prvog kruga, kad nisu željeli nastavak izbora gradonačelnika.

U slučaju da se ispoštuju Inzkove preporuke te poništi prvi krug glasanja, iz Koalicije za Mostar i Bh. bloka tražit će odgodu nastavka sjednice od sedam dana koji bi se iskoristili za dodatne konsultacije o kandidatima za gradonačelnika.

U ponedjeljak je novim mostarskim vijećnicima pisao visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je zatražio poništenje prvog kruga glasanja za gradnačelnika u kojem su Mario Kordić i Zlatko Guzin, kandidati HDZ-a i Koalicije za Mostar, prošli u drugi krug.

Poništavanje prvog kruga vratilo bi u igru kandidatkinju Bh. bloka Irmu Baraliju, ali ostavilo i mogućnost novih kandidatura, a posebno se spominje i mogućnost usaglašavanja o jednom zajedničkom kandidatu, tzv. “probosanskohercegovačkog bloka”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*