Svjetski dan bolesnika: Prihvatni centar “Duje” siguran dom za najugroženije kategorije

Svjetski dan bolesnika s ciljem da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb, obilježava se danas, a Prihvatni  centar “Duje” već sedamnaest godina predstavlja siguran dom za najugroženije kategorije društva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svi ljudi zaslužuju miran i bezbrižan život, redovnu i kvalitetnu ishranu i ophođenje sa krajnjom dozom poštovanja. Pružiti uz to atraktivnu smještajnu lokaciju, njegu i domaćinski pristup korisniku, samo su neki od epiteta kojima bi se mogao pohvaliti Prihvatni centar “Duje”.

Već sedamnaest godina predstavlja siguran dom za najugroženije kategorije društva i jedan je od najvećih projekata MFS-EMMAUS-a.

Kako je saopćeno, to je mjesto u kojem je cjelodnevna briga upućena za više od 421 korisnika različitih socijalno-zdravstvenih potreba kojima je osim primarne medicinske usluge, potrebno razumijevanje i osjećajan pristup na nivou prihvatljivih ljudskih očekivanja.

Rad Centra je usmjeren na rehabilitaciju i resocijalizaciju sa krajnjim ciljem reintegracije korisnika usluga, a pružanje usluga realizuje se kroz tri organizacione jedinice: Centar za stara i nemoćna lica, Centar za lica sa duševnim smetnjama i Centar za lica sa invaliditetom.

“Opremljen je modernom medicinskom opremom, ambulantom, stomatološkom ordinacijom i salom za fizikalnu terapiju, a korisnicima su na usluzi socijalna i defektološka služba, te psiholog. Velike doprinose radu Centra daju i sami korisnici koji u okviru radno-okupacionih terapija i zaduženja približavaju rutinu Centra porodičnoj atmosferi i harmoniji”, saopćeno je iz MFS-EMMAUS-a.

Na osnovu njihovog zalaganja i uz veliku podršku radno-okupacionih terapeuta, veliki broj njih uključen je u muzičke, dramske i literarne sekcije.

Od početka pandemije koja je zavladala svijetom, Prihvatni centar “Duje” je stavljen pred neočekivan ispit koji je uprkos svemu morao završiti pozitivnim ishodom za dobrobit svih korisnika i uposlenika.

“Prema uputama nadležnih kriznih štabova, kompleks centra se stavlja u totalni lokdaun. Rigoroznim mjerama koje su nametnute u Centru, a koje su se odnosile na zabrane izlaska i ulaska trećim licima u Centar, zabrane posjeta korisnicima, odlaska na vikend, obavezna nošenja zaštitne opreme za prevenciju zaraze COVID-19, rezultiralo je stanju bez većih posljedica u periodu kada je u okruženju vladao totalni kolaps i iz dana u dan se povećavao broj zaraženih”, naveli su iz MFS-EMMAUS-a.

Redovnim dezinfekcijama kompletnih smještajnih i radnih prostorija kao i vanjskih površina Centra dovela je do suzbijanja ulaska virusa.

Za sve korisnike islamske vjeroispovijesti, zahvaljujući donatoru izgradili su mesdžid gdje im je obezbijeđeno nesmetano obavljanje molitve. Također su u procesu izrade projektne dokumentacije za izgradnju još dvije vjerske prostorne jedinice gdje će i pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti moći nesmetano pristupiti molitvi.

MFS-EMMAUS provodi mnoge projekte u Prihvatnom centru “Duje”, a s tim nastoji modernizovati Centar, te ga približiti prepoznatljivim evropskim ustanovama za njegu i rehabilitaciju ugroženih kategorija društva.

“Planirana izgradnja moderne ambulante je od krucijalnog značaja jer će time kvalitet pruženih usluga korisnicima podići na zavidan nivo”, naveli su iz MFS-EMMAUS-a.

Preduslov za implementaciju različitih aktivnosti koje imaju kao konačan cilj povećanje kvalitete i raznolikosti usluga koje se pružaju osobama sa posebnim potrebama, jeste izgradnja posebnog I prilagođenog objekta za njihov smještaj u okviru PC “Duje”. U PC “Duje” trenutno je smješteno od 90 do 100 osoba sa posebnim potrebama, taj broj je promjenjiv.

Izgradnjom objekata za smještaj osoba sa posebnim potrebama u kompleksu PC “Duje” doprinijelo bi se poboljšanju uslova zbrinjavanja (prilagođene prostorije, prilagođene učionice, prostor za fizikalnu terapiju, kao i prostor za druge vidove specijalističke medicinske pomoći).

(RTv7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*