Tri osobe 33 dana provele na pustom ostrvu, jeli su školjke i štakore

Američka obalna straža spasila je trojicu Kubanca koji su se nasukali na pustom ostrvu prije otprilike pet sedmica. Spašavanje je uslijedilo nakon što su policajci vidjeli kako skupina maše improviziranom zastavom kako bi privukla njihovu pažnju.

Skupina, uključujući dva muškarca i jednu ženu, nakon što se njihov brod prevrnuo, živjela je na nenaseljenom bahamskom otoku Anguilla Cay 33 dana.

Američka obalna straža pronašla ih je tokom rutinske misije s Florida Keysa istakavši za Florida Sun Sentinel da je skupina za vrijeme nenadanog boravka na ostrvu živjela od kokosovih oraha, školjki i štakora.

“Vidjeli smo ih zbog zastava koje su imali pored velikog krsta koji su sami postavili tamo”, rekao je pilot helikoptera Mike Allert za TV stanicu Miami WPLG.

Pilot je rekao da je tada odlučio odletjeti natrag oko Anguille Cay kako bi istražio, a posada se nešto kasnije tog dana vratila na ostrvo kako bi dopremili vodu, hranu i radio.

Posada se helikopterom u utorak vratila po njih.

Dužnosnici obalne straže rekli su da im je grupa kazala da se njihov brod prevrnuo u nemirnim vodama i da su uspjeli doplivati do ostrva.

“Budući da su dugo bili vani u tim surovim uslovima, bili su vrlo sretni što nas vide”, rekao je Allert za ABC-ovo Good Morning America.

Nije odmah bilo jasno jesu li to migranti koji pokušavaju doći u Sjedinjenih Države ili su se samo izgubili, rekao je podoficir 2. klase Brandon Murray za South Florida SunSentinel.

Grupa je odvedena u medicinski centar Lower Keys, gdje je ustanovljeno da niko nema ozbiljnije povrede.

Skupina si je također izgradila privremeno sklonište, rekao je dužnosnik obalne straže.

“Ne mogu se sjetiti vremena kada smo spasili ljude koji su na ostrvu bili nasukani više od mjesec dana. Ovo je novo za mene”, dodao je.

(federalna.ba/The Guardian)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*