Regulatori EU planiraju ubrzati razvoj vakcina protiv novih sojeva koronavirusa

Evropske medicinske organizacije planiraju ubrzati proces testiranja vakcina za koronavirus koje bi u budućnosti bile prilagođene novim varijantama ove vrste virusa. Ovu informaciju je u petak za Reuters potvrdio Marco Cavaleri, član Evropske agencije za lijekove (EMA) i predsjednik tima koji u sklopu agencije radi na procjeni i testiranju vakcina.

Cavaleri je izjavio kako u budućnosti nema potrebe raditi duga i opsežna ispitivanja vakcina za koronavirus kao što je to bio slučaj tokom razvoja prvih vakcina. Cavaleri je mišljenja kako se nove vakcine koje bi se prilagođavale novim sojevima mogu testirati na mnogo manjim grupama ljudi.

“Radimo na ažuriranju smjernica za testiranje vakcina s osnovnom pretpostavkom da ne možemo tražiti testiranja velikog broja ljudi u trećoj fazi ispitivanja vakcina. Samim tim, to će nam omogućiti da što brže razvijamo vakcine za tržište”, rekao je Cavaleri.

Član Evropske agencije za lijekove također je naglasio kako bi se ispitivanja vakcina u budućnosti trebala raditi na znatno manjem broju sudionika.

“Tražit ćemo mnogo manja ispitivanja u kojima bi učestvovalo nekoliko stotina sudionika umjesto 30 ili 40 hiljada, koliko učestvuje u ovom trenutku”, izjavio je Cavaleri.

Proizvođači vakcina uključujući AstraZenecu, Pfizer i Modernu, već su počeli sa testiranjem svojih vakcina na novim varijantama koronavirusa. Kao što je poznato, trenutno u svijetu cirkulira nekoliko novih sojeva koronavirusa, a ono što je karakteristično za njih jeste brže širenje među ljudima.

U ovom trenutku naučnici su posebno naglasili opasnost južnoafričkog, britanskog i brazilskog soja koronavirusa.

Farmaceutske kompanije najavile su kako su spremne prilagođavati svoje vakcine novim sojevima virusa ukoliko se procijeni da sadašnje vakcine nisu u potpunosti efikasne protiv njih. Zbog toga, kako ističe Cavaleri, odobravanje vakcina u budućnosti mora biti znatno brže.

“Pokušat ćemo definirati regulatorne procedure na sličan način kao što se trenutno radi sa vakcinama protiv gripe gdje proizvođači ne moraju ponovo prolaziti kroz birokratsku proceduru i slanje svih preliminarnih podataka testiranja”, rekao je Cavaleri.

Cavaleri je također rekao za Reuters da će Johnson & Johnson podnijeti zahtjev za odobravanje vakcine na evropskom tržištu u narednih nekoliko dana, a odluka o odobrenju vakcine trebala bi se donijeti do sredine marta.

Kada su u pitanju ruske odnosno kineske vakcine i njihov proces odobravanja na tržištu EU, Cavaleri ističe kako su pregovori sa Rusijom već počeli.

“Postoji konstruktivan dijalog i saradnja. Ukoliko ne dođe do određenih problema, ispitivanja bi mogla započeti za nekoliko sedmica”, rekao je Cavaleri i naglasio kako je u ovom trenutku ruska vakcina mnogo bliža odobravanju na tržištu EU nego što je to slučaj sa kineskim Sinovacom.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*