Prezentovan Nacrt Strategije razvoja TK za nerednih sedam godina

Nacrtom Strategije razvoja TK u narednih sedam godina, koji su danas prezentirali predstavnici Vlade ovoga kantona, akcent je, prije svega, stavljen na ekonomski, infrastrukturni i naučno-tehnološki razvoj. Nacrt je nastao uz podršku projekta Integriranog razvoja-ILDP, koji je zajednički realiziraju Vlada Švicarske i Razvojni program UN-a u BiH.

Cilj Nacrta Strategije razvoja TK od 2021. do 2027. godine je ekonomski, društveni i okolinski razvoj, a to bi se trebalo postići, prije svega, kroz 12 prioriteta i identificiranih 13 ključnih i sedam stateških projekata.

“Prvi projekt odnosi se na izgradnju kampusa UNTZ, zatim tu su projekti vezani za jezero Modrac, za igradnju naučno-tehnoloških parkova u Tuzli I Živinicama, kao i projekti koji su vezani za izgradnju saobraćajnica”, naglašava konsultant za Projekt integriranog lokalnog razvoja prof. dr. Bahrija Umihanić.

Riječ je o saobraćajnicama koje povezuju Zvornik i Doboj, Brčko i Tuzlu te Tuzlu i Sarajevo. Nacrt Strategije predviđa i 48 mjera koje obuhvataju veći broj manjih projekata.

“Tu su obuhvaćene sve mjere iz društvenog razvoja, pa je možda vrijedno istaći onaj dio koji se odnosi na mlade, na sport, na kulturu itd. Dakle na one elemente koji bi trebali između ostalog da poboljšaju kavlitet života i zaustave odlazak mladih iz BiH”, ističe Umihanić.

Projekti koji su povezani sa ekonomskim razvojem, usmjereni su, po ugledu na EU, u dva pravca, digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju. Ovi, kao i drugi projekti unutar Strategije bit će vezani za kantonalni budžet.

“Mi sada po prvi put imamo povezivanje budžetskih linija sa konkretnim projektima koji se nalaze u ovoj staregiji. To nam puno znači zbog toga što skraćujemo procedure, što možemo na vrijeme da sagledamo dinamiku realizacije projekata, nema dakle više ad hock pristupa”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona prof. dr. Kadrija Hodžić.

Strategija razvoja TK 2021.-2027. godine ključni je strateško-planski dokument Kantona za taj period, a njen Nacrt u proceduri javnih konsultacija će biti do 20. februara.

federalna.ba/Mirela Čanović

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*