Ovo su razlozi bola u stomaku nakon jela

Ukoliko osjećate bol u stomaku nakon obroka, uzrok može biti jedan od sedam razloga.

Bolovi u stomaku, odnosno želucu, nakon jela mogu biti jači i prilično iritantni. Ako bol nestane nakon određenog vremena, razlog je vjerovatno hrana. S druge strane, ukoliko imate i druge simptome, onda se iza svega može kriti medicinsko stanje.

Upalna bolest crijeva (IBD) je dugoročno stanje koje zahtrijeva adekvatno liječenje.

Stres zateže mišiće te stvara bolove ili neugodnost u stomaku. Kako bi se ovo izbjeglo, jedite polako i pokušajte ispravno žvakati hranu.

Alergije na hranu mogu iritirati želudac i uzrokovati bolove. Razlog može biti različita hrana, ali obično su to gluten, pšenica i laktoza.

Stomačni gasovi koji se zadržavaju u probavnom traktu također mogu uzrokovati neugodnost nakon jela. Želudac može biti raširen zbog hrane, što izaziva nelagodu i ponekad oštar bol.

Lijekovi za krvni pritisak ponekad mogu uzrokovati bolove u stomaku i zatvor. Ukoliko imate ovakvih problema, konsultujte se s ljekarom.

Gastritis može dovesti do upale sluznice želuca. Osim bolova, osoba može osjećati mučninu, povraćati i imati problema s probavom.

Bolovi u želucu praćeni povraćanjem, prolivom, umorom i povišenom tjelesnom temperaturom mogu biti rezutat trovanja hranom. Simptomi se mogu javiti nekoliko sati nakon jela, ali mogu trajati nekoliko dana.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*