Koalicija “Pod lupom” posmatrat će prijevremene izbore u pet opština

Koalicija ‘Pod lupom’ nastavlja sa aktivnostima posmatranja izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Posmatrači  će biti prisutni i na predstojećim prijevremenim lokalnim izborima u pet opština u BiH, saopšteno je iz Koalicije.

Posmatrači Koalicije pratit će izbore za načelnike opština Domaljevac-Šamac i Istočni Drvar, te izbore za načelnika i odbornike u skupštini opštine koji se po prvi put održavaju u novoformiranoj opštini Stanari. Prijevremeni lokalni izbori u ove 3 opštine biće održani u nedjelju, 01. februara 2015. godine.

22. februara 2015. godine izbori za načelnika će biti održani u opštinama Kalesija i Živinice.

U ovih 5 opština ukupno će biti angažovano 105 građanskih, nestranačkih posmatrača koji će raspoređeni na 93 biračka mjesta, u 6 mobilnih timova i 5 lokalnih izbornih komisija.

Svojim angažmanom i tokom ovih prijevremenih lokalnih izbora Koalicija “Pod lupom” želi spriječiti moguće manipulacije, osigurati poštivanje Izbornog zakona BiH, te zaštititi slobodnu volju birača. Koalicija će svoja zapažanja o izbornom procesu temeljiti na dojavama promatrača i neanonimnim dojavama građana.

Građani uočene nepravilnosti neposredno prije izbornog dana i na sam izborni dan mogu prijaviti Koaliciji na broj telefona 033 268 146.

Podsjećamo da je Koalicija “Pod lupom” na prošlim Opštim izborima 2014. na terenu imala 2.800 građanskih, nestranačkih posmatrača koji su bili prisutni na 1.348 biračkih mjesta i u 134 lokalne izborne komisije, pokrivajući preko 25% od ukupnog broja biračkih mjesta u BiH.

Njihovo izvještavanje o uočenim nepravilnostima, zajedno sa prijavama građana, pomoglo je u definisanju prijedloga preporuka za izmjene izbornog zakonodavstva koje je Koalicija predstavila javnosti u decembru prošle godine u okviru svog Konačnog izvještaja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*