Oficiri VRS-a pravosnažno osuđeni za genocid u Srebrenici!

Žalbeno vijeće Tribunala u Hagu osudilo je danas ratne zločince, nekadašnje visoke oficire Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu za počinjeni genocid u Srebrenici, te udruživanje radi činjenja genocida i izreklo im kaznu doživotnog zatvora.

Presuda je od danas pravosnažna, a osuđeni ratni zločinci čekaju odluku o tome u kojim će zemljama služiti kazne.

Osim što je potvrđen zločin genocida, Žalbeno vijeće je utvrdilo da su Popović i Beara počinili i djelo: Udruživanje radi vršenja genocida. Ovo djelo Pretresno vijeće nije utvrdilo kao počinjeni zločin.

Drago Nikolić je osuđen na 35 godina zatvora, Radivoj Miletić na 18, a Vinko Pandurević na 13  godina zatvora.

Ovi osuđenici proglašeni su pravomoćno krivim za ubistva, istrebljenje, progone i druge teške zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, a vrijeme provedeno u pritvoru uračunaće im se u konačno trajanje kazne.

Prethodno je žalbeno vijeće odbacilo najveći broj žalbi odbrane osuđenih oficira koje su uložene nakon prvostepene presude. Nisu prihvaćeni argumenti koji su trebali dokazati kako neki od optuženih nisu bili na mjestu počinjenja zločina, da nisu imali mogućnost odlučivanja, kao ni argumenti prema kojima određene zločine nije bilo moguće utvrditi bez razumne sumnje.

Potvrđena je ocjena Pretresnog vijeća da je početak odvajanja muškaraca bio i početak zločina genocida, što je kasnije, na neki način i potvrđeno kada su odvajani i muškarci iz kolone.

Žalbeno vijeće  je oslobodilo Radivoja Miletića optužbi za progon stanovništva koje je bježeći od VRS-a preplivalo Drinu i pobjeglo u Srbiju. Međutim, Vinko Pandurević je, suprotno onome što je utvrdilo Pretresno vijeće, osuđen i za nove tačke, kao što je istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, te za pomaganje i podržavanje ubistva. Ovo se odnosi na ubistva zarobljenika u Milićima.

Žalbeno vijeće je također utvrdilo da Pandurević treba da bude kažnjen i zbog toga što nije kaznio zločine ubistva svojih podređenih koji su se dogodili između 13. i 16. jula 1995. godine, te što nije spriječio i kaznio progon stanovništva.

U istom predmetu Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora, ali kako nije uložio žalbu na presudu, ona se smatra pravosnažnom.

Milan Gvero osuđen je prvostepenom presudom na pet godina zatvora, a Žalbeno vijeće je 7. marta 2013. prvostepenu presudu proglasilo pravosnažnom nakon što je optuženi umro.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*