SAD sprema zakon koji milionima imigranata otvara put do američkog državljanstva

Sjedinjene Američke Države najavile su opsežni zakon o imigracijama koji će otvoriti put do američkog državljanstva milionima imigranata koji se već nalaze u Americi, te omogućiti da oni koji su kao djeca dovedeni u SAD dođu do validnih ličnih dokumenata.

Ovaj zakon će se uskoro naćin pred usko podijeljenim Kongresom SAD-a, a predstavlja pokušaj novoizabranog predsjednika Joe Bidena da ponovo započne razgovore o reformi američkog imigracijskog sistema.

Trenutno je pred Kongresom više samostalnih zakona koji imaju za cilj revidirati manje dijelove imigracionog sistema u zemlji. Na primjer, sentor Lindsey Graham, republikanac iz Južne Karoline, te Dick Durbin, demokrata iz Illinoisa, ponovno su uveli svoj Dream Act, koji bi imigrantima koji su ilegalno u zemlju došli kao djeca, pružio put do državljanstva.

Ipak je na Kongresu da odluči da li će usvojiti jedan zakon ili će ga podijeliti u više odvojenih odluka.

Novi predloženi zakon pak je otišao dalje od posljednjih napora da se izmijeni imigracijska politika iz 2013. godine, i to smanjujući potrebno vrijeme za stjecanje državljanstva sa 13 na osam godina. Time bi imigranti bili u privremenom statusu pet godina, a naredne tri bi čekali da dobiju državljanstvo.

Iznimka bi bila imigranti bez dokumenata koji su u SAD došli kao djeca. Takve osobe bi mogle direktno doći do zelene karte ukoliko ispunjavaju uslove.

Podsjetimo da je izmjena imigracijske politike jedno od predizbornih obećanja Joe Bidena.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*