Munira Subašić: Govore o ubistvima “vojno sposobnih”, a šta je sa djecom, starcima i ženama?

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić komentarišući današnju presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju protiv Popovića, Beare i ostalih kazala je da ju je strašno zabolilo kada je čula da se u presudi govori o ubistvima “vojno sposobnih, a niko ne spominje djecu u Potočarima od devet godina, bebe, starce od 90 godina, žene…, a takve mi kopamo”.

“Ovdje se radi o pet velikih zločinaca koji su učinili zločin, naređivali, koji su upravljali da li će biti ubijena naša djeca ili neće. Strašno me zaboljelo kada sam čula da u presudi nema riječi genocid”, pojasnila je Subašić u izjavi za Anadoliju i, također, zapitala: “Zašto to ne govore?… Kako će sada objasniti meni, Sabaheti i svim drugim majkama čija su djeca oteta u Potočarima i ubijena i gdje smo ukopali po jednu-dvije koščice… Zar to nije genocid?”.

Žalbeno vijeće MKSJ izreklo je konačnu presudu Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Radivoju Miletiću i Vinku Pandureviću, oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid i druge zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi, počinjene u julu 1995. godine. Popović i Beara su osuđeni na doživotni zatvor. Nikolić na zatvorsku kaznu od 35 godina, Miletić na kaznu od 18 godina, a Pandurević na 13 godina zatvora.

Subašić je kazala i kako nije zadovoljna odlukom Žalbenog vijeća o smanjenju zatvorske kazne Miletiću sa 19 na 18 godina.

“Pogotovo smanjenje kazne Miletiću koji je odgovoran za našu djecu u Potočarima, gdje su nam otimali djecu. Mislim da sam jako razočarana što predsjednik Žalbenog vijeća non stop spominje ‘vojno sposobni’. Niko ne spominje djecu u Potočarima od devet godina, bebe, starce od 90 godina, žene niko ne spominje, a takve mi kopamo”, poručila je Subašić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*