Kandić: Presuda objašnjava postupak izvršenja genocida

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je potvrdilo prvostepene presude petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine i potvrdilo kazne Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Draganu Nikoliću i Vinku Pandureviću.

– Iako je dugo trajalo donošenje presude, ne može se staviti
nijedna primjedba na tu presudu. Ona prilično objašnjava čitav postupak kako je izvršen genocid – kazala je Nataša Kandić, koordinatorica REKOM-a iz Beograda Feni.

Naglasila je da je to najdokumentovaniji slučaj genocida koji se dogodio, a koji je ovako perfektno činjenično i obrazložen.

Kandić smatra da je Žalbeno vijeće Haškog tribunala dobro uradilo što je prvooptužene Bearu i Popovića oslobodilo odgovornosti za ubistvo šestorice mladića u Trnovu.

– To su počinili pripadnici Škorpiona koje je formirala Državna bezbjednost Srbije i bez obzira na to kako se to tumačilo, oni pripadaju oružanim formacijama policiji Republike Srbije i taj zločin ne treba pripisivati drugima iz BiH nego je to djelo policije Srbije – istakla je Kandić.

Mišljenja je da porodice žrtava genocida i javnost u ovom trenutku treba da budu zadovoljni.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*