Da li će zaživjeti “Tuzlanska inicijativa”?

Danas je održan sastanak na kojem su predstavnici kantonalnih organizacija političkih stranaka koje imaju poslanike u Parlamentu FBiH i Skupštini TK, predstavnici Skupštine TK, sindikata budžetskih korisnika, organizacija i udruženja korisnika budžeta iz oblasti BIZ-a, jednoglasno podržali Inicijativu Vlade TK-a za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Tuzlanskom inicijativom za ravnopravnost građana FBiH u raspodjeli javnih prihoda zahtijevaju se izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH, odnosno brisanje drugog i trećeg stava člana 9. tog Zakona, kojim se neopravdano i neustavno diskriminira većina građana FBIH, kaže jedan od inicijatora prof. Edin Delić

Kako je ovom prilikom istakao Bahrija Umihanić premijer TK-a, nakon detaljne analize utvrđeno je da je  TK-a, prema projekcijama prihoda u 2015. godini zakinut za oko 4o milona KM, a u proteklih 9 godina za oko 300 milona KM.

Ovakav smanjen priliv prihoda u TK-a doveo je do deficita u budžetu, smanjenja broja nezaposlenih za 20 posto, dok je u Sarajevskom kantonu broj zaposlenih u porastu za 40 posto, istakao je premijer Umihanić.

Ovom prilikom formiran je i tim koji će u narednom periodu koordinirati aktivnosti u vezi sa Inicijativom, te ostvariti kontakt i tražiti odgovarajuću podršku od predstavnika vlasti drugih kantona u Federaciji koji su također oštećeni sadašnjom raspodjelom javnih prihoda u FBiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*