Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona: Od sutra rad ugostiteljskih objekata do 20 sati

Na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da 31.5.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH od 29.05.2020. godine, člana 6. Pravilnika o organiziranju i načinu rada Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva („Službene novine Federacije BiH“, broj: 10/12), tačke V Odluke 13/1-33-002027-5/20 od 23.02.2021. godine Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donosi NAREDBU Ograničava se rad svih ugostiteljskih objekata najduže do 20.00 sati.

Naredba se odnosi na sve ugostiteljske objekte bez izuzetaka (bez obzira da li se radi o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta). Naređuje se svim gradskim/općinskim Kriznim štabovima, kao i gradskim i općinskim inspekcijama da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi, te da maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija tačke 1. ove Naredbe, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.

Traži se od nadležnih kantonalnih i gradskih/općinskih inspekcija, kao i od Uprave policije TK da pojačaju nadzor nad provođenjem važećih naredbi i preporuka. Ova Naredba se primjenjuje od 03.03.2021. godine, a važi do 18.03.2021. godine.

Imajući u vidu da u zadnjih 15 dana dolazi do stalnog rasta broja zaraženih na području kantona, trenutno pogoršanu epidemiološku situaciju na području BiH, kao i u državama regiona, naročito povećan broj oboljelih u susjednim kantonima, povećan procenat teško oboljelih u odnosu na ukupan broj zaraženih, povećano obolijevanje osoba mlađe životne dobi, kao i pojavu i širenje novih sojeva SARS-CoV-2 virusa, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona smatra da je neophodno uvesti restriktivnu mjeru koja je navedena u naredbi, sa ciljem sprečavanja daljeg povećanja broja zaraženih i oboljelih na području kantona.

(KŠ MZ TK/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*