Najavljen veliki samit Srbije i Bosne i Hercegovine u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine najavili su veliki sastanak u Beogradu na kojem će se raspravljati o svim otvorenim pitanjima BiH i Srbije. Na sastanku će biti pozvani svi nivoi vlasti, poljoprivrednici i ostali. Vučić je doputovao oko 10:00 u sarajevo gdje je predao donaciju sa oko 5000 doza vakcine protiv Covid-19 marke Astra-Zeneka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se Vučići na inicijatvi da pomogne s isporukom vakcina.

RS je to koristila vakcinisanjem zdravstvenih radnika, a FBIH dobija 10.000 vakvina za vakcinisanje 5.000 zdravsztenih radnika.

Odnosi Srbjje i BIH svakako su dobri, kazao je Dodik.

Ima otvorenih pitanja i o njima smo razgovarali. Najbolja jnicijativa je da se za 2-3 mjeseca organizuje forum u Beogradu, prihvatili smo to. Tako treba doći do rješenja kako bismo inali bolju saradnju.

Vučić: Živimo jedni s drugima i jedni pored drugih, nikog bližeg nemamo

Osigurali smo 10.000 vakcina Astra-Zeneca, kazao je predsjednik Srbije Vučić.

Vučić je kazao kako Srbija ima četiri vrste vakcina te će ponuditi one koje BiH bude htjela. Ovo nisu samo vakcine ovo je međusobno povjerenje koje moramo čuvati, kazao je on. Živimo jedni s srugima i jedni pored drugih, nikog bližeg nemamo. I danas kada smo očekivali pomoć od mnogo moćnijih, mi se oslanjamo jedni na druge

Iz EU orograma i jedni i drugi ćemo dobijati ovu vakcinu kao najčesću. Na vlastima u Federacije BiH je da odluče koga će i kada vakcinisati. Srećan sam što možemo spasiti nekoliko života.

Dohovorili smo taj veliki samit na kojem neće biti samo političari , već i peivrednici, kazao je on.

Da se dogovorimo kako bolje da sarađujemo, da imamo veću trgovinsku razmjen, da nam kamioni ne stoje dugona granicama.

Trgovinska razmjena će nam u 2020. biti za 20% niža zbog pandemije, ali idemo na to da se to poboljša u ovoj godini, istakao je Vučić.

Ovo je moj poziv i apel da mi, balkanski narodi,sami možemo sebi najviše ds pomognemo tek kad mi budemo razumjeli da smo snaga, onda možemo ići naprijed i to brže nego što idu oni razvijeniji od nas.

Komšić: Ako se samo jedan život spasi, onda ovo sve vrijedi

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio se na pomoći.

Znam da će to izazvati različite komentare, neki će čestitati, ali bih zamolio ljude da razmisle samo o jednon. Ako samo jedna od ovih vakcina spasi jedan život nekome u BIH onda sve vrijedi.

Džaferović: Treba konačno da relaksiramo odnose

I član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prije svega zahvalio se Srbiji i predsjedniku Vučiću na iskazanom činu solidarnosti prema BIH.

U situaciji kada su zakazali globalni multialteralni mehanizmi za nabavku vakcina predsjednik Vučić je poslao ponudu i mi smo je prihvatili. Ovo su vakcine kije su donirane BiH, a BIH će putem Vijeća ministara raaporediti prema etnitetu FBIH.

Džaferović je kazao kako je razgovarano o bitnijim pitanjima, o odnosima dvije zemlje i stabilnosti u regionu.

Solidarnost, međusobno poštivanje su principi na kojima BIH zeli da gradi onodse sa svojim komšijama, Srbijom, Hrvatskom,Crnom Gorom. I bh. solidarnost je uvijek bila tu. Mi smo slali naše ljekare u Novi Pazar kada je tamo bila pandemija na vrhuncu. Naši narodi žive u svim državama regiona i treba da konačno krenemo i relaksiramo odnose.

Brojna su pitanja otvorena od odnosa prema prošlosti drzavne granice, kazao je on

Pitanje imovine, zatim moramo početi dijalog na principu međusobne proaktivne solidarnosti uz primjenu međunarodnog prava. Zato sam podržao organizovanje ekonomskog foruma BiH i Srbije.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*