VSTV BiH imenovao predsjednike pet sudova

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su Zoran Krtalić na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru, Randžana Hadžibegović-Haračić na poziciju predsjednice Općinskog suda u Bugojnu i Erol Husić na poziciju predsjednika Općinskog suda u Cazinu.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su Branka Malović na poziciju predsjednice Osnovnog suda u Sokocu i Aid Hanušić na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje itd.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani predsjednici sudova će stupiti na dužnost 22. marta 2021.godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*