Špilja Vjetrenica nominirana na UNESCO listu, velika prilika za cijelu BiH

Špilja Vjetrenica, u Općini Ravno, nedavno je nominirana za uvrštavanje na zaštićenu listu UNESCO-a. Tako bi postala prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih krajolika u BiH.

Najpoznatija endemska pećinska vrsta je Čovječja ribica, a samo rijetkima se posreći da ju uspiju vidjeti. Naša kamera je uspjela zabilježiti ju prije nekoliko dana.

Rad na zaštiti Vjetrenice i dijela Popovog polja bio je opsežan projekt od 2017. do 2019. godine.

Njeno stavljanje pod zaštitu UNESCO-a bilo bi vrlo značajno ne samo za promociju Vjetrenice i Ravnog, nego i cijele Bosne i Hercegovine.

– Ja sam optimist, mi smo napravili sve što smo mogli i volio bih da to ne bude sutra samo Vjetrenica, da to bude i Martin Brod koji radi nominacijski fajl, mozda sutra Počitelj i bio bi prvi prirodni spomenik u BiH pod UNESCOM – kaže Nikša Vuletić, v.d. ravnatelja JP Vjetrenica.

Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno, iznio je nekoliko općih prednosti koje bi se dogodile tim proglašenjem.

– Jasno je koji je to benefit, što to donosi, ne lokalnoj zajednici nego čitavom ovom prostoru, što to sutra donosi u privlačenju projekata koji će se razvijati u nastavku i zastiti prirode i čitavog prostora, projekti koji će se razvijati u razvoju turističkih potencijala, turističke ponude i paraleno s tim razvijat će se onaj privatni sektor, obiteljska gospodarstva, proizvodnja domaće autohtone hrane – ističe Šimunović.

Vjetrenica je sredinom veljače otvorila vrata za posjetitelje koji se tek očekuju. Proteklih godina bilježi značajno povećanje broja turista.

U 2019. godini 15 tisuća, a tijekom prošle godine, unatoč pandemiji, zabilježeno je čak šest tisuća posjeta. U špilji je uređeno oko šest stotina metara staze, no od travnja će još dodatnih stotinu metara biti u funkciji.

– Radimo projekt preko Via Dinarike, ali to je samo za one koji vole speleologiju i špilje, gdje ćemo u pratnji vodiča pokušati napraviti turu, barem dva puta tjedno, gdje bi se došlo na 1300 metara do velikog jezera i s čamcem bi prešli jezero i to je tura od dva sata, mozda cak i tri – pojašnjava Vuletić.

Špilja Vjetrenica je jedna od najljepših i najvećih kraških špilja u Europi.

U Vjetrenici živi više od 200 različitih životinjskih vrsta, među kojima je najpoznatija čovječija ribica.

Naša ekipa imala je sreću da ju snimi, jer se posljednih nekoliko godina uopće nije mogla vidjeti u dijelu koji posjećuju turisti.

Voditelj špilje kaže kako ju je donijela voda uslijed nedavne poplave i da će se tu zadržati opet do neke iduće poplave.

Uspjeli smo snimiti i dvije endemske vrste kukaca, što je također raritet. Od 230 životinjskih vrsta, 37 ih je prvi put pronađeno samo na ovom mjestu, što Vjetrenicu čini i prvom špiljom u svijetu po bioraznolikosti. U Ravnom se nadaju kako će sve te vrijednosti prepoznati i zaštititi i stručnjaci UNESCO-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*