Hadžihafizbegović kroz suze: “Quo vadis Aida?” je postigao što bh. diplomatija nije za 20 godina

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović kroz suze je za Klix.ba prokomentarisao nominaciju filma “Quo vadis Aida?” za Oscara navodeći da je ovaj film postigao sve ono što bh. diplomatija nije mogtla u posljednjih 20 godina.

Čestitao je prije svega svima koji su učestvovali u realizaciji filma te naglasio kako su mu emocije pomiješane te da je jako uzbuđen zbog nominacije.

“Čestitam i zahvaljujem se svim ljudima koji su bili podrška filmu. S druge strane, jako sam potresen i katarzu sam doživio, pustio sam tešku mušku suzu sjećajući se svih nevinih žrtava i blasfemičnog i fašističkog poteza vlasti koji ne daju da se film prikaže u Banjoj Luci, a riječ je o bosanskohercegovačkom ostvarenju. To je krivično djelo i duboko vjerujem da postoji ogromni broj ljudi u Republici Srpskoj koji bi željeli pogledati film”, kazao je Hadžihafizbegović.

Kako je kazao mi se ni dan danas od Srebrenice nismo odmakli i dalje je proživljavamo.

“To je ta groteska i danas se susrećemo sa ksenofobijom, mizantropijom, polusvijetom koji ni 26 godina nakon genocida ne želi da ga prizna, a onaj koji tako postupa spreman je ponovo počiniti taj zločin”, dodao je.

Naglasio je da se svi bh. političari trebaju zavući u mišije rupe jer daju sramna sredstva za bh. kinematografiju.

“Neka se samo oni ne oglašavaju dok traje euforija oko Oskara, a s druge strane, ovo je toliko bitno i morat će proći izvjesno vrijeme da ovu činjenicu procesuiramo zbog toga što je ovaj film otvorio temu genocida u Srebrenici na sasvim drugačiji način i ovo je najvažnije od svega što je diplomatija naša uradila u zadnjih 20. godina”, naglasio je bh. glumac. Ovo je dokaz, kako kaže, da kultura može mijenjati svijest, politički, ali i svakodnevni narativ.

“Besrajno je značajno ovo, a odgovorno tvrdim da ako Bog da uzimamo Oskara i ovo je sigurno najbolji film ove godine. Važno je istaći da je film umjetnički dug prema svim žrtvama”, poručio je Hadžihafizbegović.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*