FBiH obustavlja imunizaciju AstraZeneca vakcinom zbog nuspojava u Evropi

Federalni zavod za javno zdravstvo sinoć je objavio da, nakon niza država, Federacija BiH obustavlja imunizaciju AstraZeneca vakcinom do 18. marta. Razlog su nuspojave za koje zdravstvene ustanove i regulatorne agencije za sada tvrde da nisu povezane sa vakcinacijom.

Iz Zavoda su kazali kako je na jučerašnjem sastanku Odbora za koordinaciju provedbe Plana vakcinacije protiv COVID-19 zaključeno da je potrebno sačekati analize podataka o slučajevima pojave neželjenih efekata u Evropi, te daljnji proces imunizacije ovom vakcinom zato treba biti prolongiran do četvrtka.

AstraZeneca je već odbacila bilo kakvu povezanost rizika od plućne embolije, duboke venske tromboze i trombocitopenije sa njihovom vakcinom, a Evropska agencija za lijekova je objavila da ne postoje dokazi da su nuspojave povezane s ovom Oxfordovom vakcinom.

U Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene vakcina AstraZenece, no u Evropi je bilo i smrtnih slučajeva za koje nije dokazana povezanost. Ovu vakcinu je primilo više od 17 miliona ljudi u Evropi, a zabilježeno je 30-ak slučajeva krvnih ugrušaka.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*