Leyen: Nalazimo se u krizi vijeka

Evropska unija (EU) bi mogla da preduzme restriktivnije mjere u vezi sa izvozom vakcina protiv Covid-19 radi očuvanja doza za sopstvene građane usljed trećeg talasa pandemije virusa korona, rekla je danas predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen je izjavu dala nakon što se šest članica EU požalilo Briselu zbog smanjenih isporuka koje otežavaju program vakcinacije i to bi moglo da utiče na planove za obnovu putovanja tokom ljetnjih odmora.

EU se suočava sa akutnim nedostatkom vakcina zbog smanjenih isporuka od “AstraZenece”.

“Nalazimo se u krizi vijeka. Ukoliko se situacija ne promjeni, moraćemo da razmotrimo kako da izvozimo doze u zemlje koje proizvode vakcinu zavisno od njihovog stepena otvorenosti. Razmotrićemo i da li je adekvatan i izvoz zemljama koje imaju veću stopu vakcinacije od nas”, istakla je Von der Leyen.

Spora kampanja vakcinacije ugrožava planove bloka za pokretanje “zelenih digitalnih potvrda” koje će sadržavati informacije o vakcinacijama, testiranju i oporavku od Covid-19 kako bi putnici mogli slobodno da ponovo putuju.

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Latvija i Slovenija su u razgovoru sa predsjednikom Evropskog vijeća izrazile zabrinutost zbog distribucije vakcine protiv Covid-19.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*