Sarajevo domaćin takmičenja u umjetničkom klizanju najvišeg ranga

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine organizuje međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju “Sarajevo Open 2015”, koje će biti održano od 20. do 22. februara ove godine u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” (Zetra).

Takmičenje je najvišeg ranga i nalazi se na kalendaru Međunarodne klizačke unije (ISU), saopćeno je iz Saveza klizačkih sportiva BiH.

Na takmičenje se do sada prijavilo oko 140 takmičara iz 11 zemalja.

I pored toga što je ovo takmičenje izuzetno važno i što promoviše Sarajevo i BiH, a posebno što se održava na 31. godišnjicu održavanja zimskih olimpijskih igara 1984. godine, Savez ističe da, s izuzetkom preduzeća “Bijela voda”, niko nije našao za shodno da pomogne i sufinansira ovaj projekt, iako je upućeno 54 dopisa državnim institucijama na svim nivoima vlasti, kao i najvećim firmama u BiH.

– Bit će veoma interesantno pratiti ovih dana istupe zvaničnika o godišnici sarajevske olimpijade i o tom često spominjanom olimpijskom duhu – navode čelnici Saveza.

Zbog teške finansijske situacije može se desiti da BiH ostane bez predstavnika u brzom i umjetničkom klizanju na evropskom zimskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF 2017. koji bi trebao biti održan te godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Također, zbog svega navedenog, Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine se najvjerovatnije neće kandidovati za organizaciju takmičenja “Sarajevo Open 2016”, bez obzira što je ovo takmičenje trebalo poslužiti kao generalna proba spremnosti organizacije EYOF 2017.

– Ohrabruje nas mogućnost da će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatiti pokroviteljstvo EYOF-a 2017 i nadamo se da će takmičenje “Sarajevo Open 2016” dobiti kvalitetnu i direktnu podršku te da ga Savez neće morati otkazati – stoji u saopćenju.

(RTv7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*