Radionica za žene sa invaliditetom

U okviru projekta „Ženski kutak za naša prava“ u prostorijama Informativnog centra za osobe sa invaliditetom „Lotos“ je nedavno održana četvrta radionica za žene s invaliditetom pod nazivom „Međunarodni i domaći dokumenti o ljudskim pravima“.

Radionica je namijenjena upoznavanju i informisanju učesnica o dokumentima na koje se trebaju pozivati u situacijama kada osjete da su naša prava ugrožena.

Radionicu je vodio predstavnik Informativnog centra za osobe sa invaliditetom „Lotos“ gospodin Suvad Zahirović, a radionici je prisustvovalo 14 učesnica. Upozoreno je da osobe s invaliditetom imaju jednaka prava kao i drugi ljudi, s tim da je način ostvarivanja prava osoba sa onvaliditetom drugačiji.Gospodin Suvad Zahirović je podsjetio na važnost UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom kao obavezujućem dokumentu za državu koja je prihvati.

Bosna i Hercegovina je ratifikovala UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 2010. godine i zbog toga je dužna da osobe s invaliditetom i ljude bez invaliditeta stavi u ravnopravan položaj što u Bosni i Hercegovini još uvijek nije adekvatno regulisano.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*