Radnici ponovo na ulici

Radnici Dite, Aide, Livnice i Konjuha, njih oko 200,  okupilo  se jutros ispred bivše zgrade Vlade TK, odakle su otišli do Skupštine TK. Razlog današnjeg protesta su jučerašnji razgovori sa kanotnalnom Vladom, koji su završeni bez konkretnih rješenja.

Radnici ističu, da su njihovi zahtjevi dobro poznati:

“Tražimo 400 KM jednokratne pomoći i da nas uvrste u odluku o privremenom finansiranju TK, odnosno u budžet TK. Tražimo i pokretanje proizvodnje ili, ako to nisu u mogućnosti, rješavanje radno-pravnog statusa, odnosno povezivanje radnog staža i uplatu svih drugih potraživanja”, kaže Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika.

Ukoliko se u toku ove sedmice  ne udovolji njihovim zahtjevima, radnici  za ponedjeljak najavljuju odlazak u Sarajevo pred Ambasadu SAD-a.

Na današnjim protestima se moglo čuti i to da neće biti organizovanog dolaska sindikata na obilježavanje godišnjice februarskih protesta, već će 7. februara pred nekadašnju zgradu Vlade TK, koja je tokom tih protesta  zapaljena , doći samoinicijativno oni radnici koji žele.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*