Mitrović: Lista za predsjednika i potpredsjednika FBiH sutra bi mogla biti upućena CIK-u BiH

Na sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas će se razmatrati održavanje vanredne sjednice ovog doma, na kojoj bi se trebala potvrditi kandidatska lista za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Lista još nije dostavljena Federalnom parlamentu, jer se čeka da se upotpuni s kandidatom za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

– Za sada je jedini kandidat iz reda srpskog naroda – kandidat Demokratske fronte Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu. Kako je odlučeno nakon Glavnog odbora SDP-a, Šoja bi trebao dobiti šest potpisa članova SDP-a iz Kluba srpskog naroda, te s još jednim potpisom iz DF-a, na kraju bi imao sedam potpisa, od dovoljnih pet – rekao je danas  Feni potpredsjedavajući Predstavničkog doma Saša Mitrović (DF).

Tako bi zajednička lista s kandidatima za predsjednika i potpredsjednike Federacije, za koje su predloženi Marinko Čavara iz HDZ-a BiH, odnosno Melika Mahmutbegović iz SDA i Slobodan Šoja iz Demokratske fronte, već sutra, kako kaže Mitrović, mogla biti dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na ovjeravanje.

– Potpisi za Šoju sutra bi trebali da se obezbijede – ističe Mitrović.

Listu za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije trebaju potvrditi oba doma Federalnog parlamenta.

Zbog toga će se, kako je izjavio Feni Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma, najvjerovatnije u isti dan organizovati sjednice Predstavničkog i Doma naroda.

Najranije, smatra Mitrović, u četvrtak bi mogle biti zakazane obje sjednice.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma također se organizuje zbog odluka  o privremenom finansiranju vanbudžetskih korisnika i Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*