Proljetni raspust napravio haos u Miamiju, proglašeno vanredno stanje

U američkom Miami Beachu proglašeno je vanredno stanje zbog zabrinutosti da velika gužva koja se stvara za proljetne praznike predstavlja rizik od širenja koronavirusa. Gradonačelnik Dan Gelber rekao je da su hiljade turista donijele “haos i nered” u grad.

Područje Miami Beacha tokom vikenda bilo je prepuno mladih, od kojih mnogi nisu nosili maske niti su držali distancu.

Gradski zvaničnik Raul Aguila naveo je da je South Beach, u kojem je i svjetski poznati Ocean Drive, u subotu bio preplavljen tolikom gužvom da “nisi mogao vidjeti trotoar ni travu”.

U nedjelju je policija Miami Beacha rekla CNN-u da je uhapsila najmanje desetak ljudi nakon stupanja policijskog sata na snagu.

Najavljen je policijski sat od 20:00 do 06:00 sati, a ostat će na snazi najmanje do 12. aprila. Također, radnje na prometnom području South Beacha moraju biti zatvorene.

Proljetni raspust, koji se obično održava u martu i aprilu, praznični je period za škole i univerzitete u SAD-u. Privlači hiljade učenika i studenata na Floridu i druga odredišta gdje je toplo vrijeme.

Turisti su preplavili Miami Beach otkako je guverner Floride Ron DeSantis nedavno nazvao državu “oazom slobode” od ograničenja koronavirusa.

Međutim, Florida je i dalje žarište koronavirusa u SAD-u. Država je od početka pandemije zabilježila gotovo dva, od ukupno 30 miliona slučajeva zaraze u zemlji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*