Novi sastanak ad hoc tima, nije poznato ima li još ponuda za nabavku vakcina

Novi sastanak federalnog ad hoc tima za pregovore s proizvođačima vakcina trebalo bi da bude održan danas.

Ad hoc tim formirala je Vlada Federacije BiH za pregovore s registrovanim veleprometnicima koji su iskazali želju i mogućnost za nabavku vakcina za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo FBiH u četvrtak je potpisao ugovor s kompanijom “Medimpex” d.o.o. Sarajevo za nabavku vakcina protiv Covida-19, a s obzirom na to da Zavod, u skladu s ugovorom, čeka dostavu potrebne dokumentacije, iz te ustanove nisu bili u mogućnosti dati više informacija.

Ovo je u izjavi za Fenu juče potvrdila glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH Maja Kojović napominjući da je Ugovor potpisan nakon što je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u utorak ovlastila Zavod da bez odlaganja potpiše ugovor sa odabranom kompanijom.

Medimpex do.o. Sarajevo ugovorom se obavezao da isporuči 500.000 doza vakcina Gam-Covid-Vac (SPUTNIK V) za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u 2021. godini, te da će prva isporuka od 100.000 doza vakcina biti isporučena u roku od tri radna dana nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od proizvođača, a preostale isporuke od 400.000 doza vakcina da će isporučivati sukcesivno.

“Po ugovoru, dobavljač je dužan pribaviti potrebnu dokumentaciju definiranu ugovorom koja je osnov za otvaranje akreditiva u poslovnoj banci. Istim ugovorom su precizirani i drugi rokovi koje Medimpex d.o.o. treba ispuniti”, dodala je Kojović.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH juče nisu mogli potvrditi da li je još dobavljača dostavilo ponudu za nabavku vakcina.

Ad hoc tim, koji je zadužen za razmatranje takvih ponuda, čine predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Kantona Sarajevo, te Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*