SS Sindikata BiH poziva na što skorije formiranje vlasti

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegove poziva na hitno konstituiranje nove postizborne vlasti u zemlji, u suprotnom će, kako najavljuje, uslijediti sindikalne akcije.

Sindikat BiH u saopćenju ističe da je vrijeme za formiranje nove vlasti već odavno isteklo i da se u tzv. tehničkim mandatu dosadašnje vlasti, teška socijalno-ekonomska situacija u zemlji dodatno komplikuje.

Savez samostalnih sindikata BiH uime svog članstva zahtijeva da se zakonodavna i izvršna vlast na svim nivoima što prije konstituiše da bi završila poslove koji nisu urađeni već duži niz godina, a među kojim su prioritetni: donošenje zakona koji će konačno riješiti socijalno-materijalne probleme radnika i građana o pitanju uvezivanja staža,  zdravstvenog osiguranja, zbrinjavanja radnika koji ne primaju plaću više mjeseci; pokretanje procesa i stvaranje okruženja za veće investiranje s ciljem ne samo zadržavanja dostignutog nivoa zaposlenosti već i novog zapošljavanja.

Također je vrijeme i da se izmijeni Izborni zakon, da bi se otklonile blokade u formiranju vlasti i stvorile zakonske pretpostavke za smjenu vlasti koja ne radi, odnosno vanredne izbore – navode iz Sindikata BiH.

Također naglašavaju da vlastima u prvom planu treba da bude briga za podizanje realnog sektora kao garanta za oporavak i ekonomski rast zemlje, a time i opstanak zaposlenih u svim drugim sektorima.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*