Sutra u Tuzli okrugli sto posvećen djeci žrtvama prosjačenja i eksploatisanja

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, u saradnji s Udruženjem “Zemlja djece” Tuzla, organizirat će u utorak okrugli sto o temi “Funkcionisanje referalnog mehanizma zaštite i zbrinjavanja djece žrtava prosjačenja, ekonomske eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe i nasilja, u kontekstu djelovanja novootvorenog kantonalnog Prihvatilišta za djecu”.

Cilj skupa je prezentacija međusektoralnog Protokola za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece u Tuzlanskom kantonu, obaveza i odgovornosti institucija iz socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, policije i pravosuđa za postupanje i intervenciju po ovom Protokolu, kao i načina funkcionisanja novootvorenog Prihvatilišta za djecu u Tuzli.

Okrugli sto predstavlja priliku da učesnici razviju i otvore dijalog s predstavnicima pomenutog Ministarstva, a polazeći od Protokolom utvrđenih prava, obaveza i odgovornosti institucija, potpisnica Protokola, kao i problema sa kojima se mogu susresti u njegovoj implementaciji.

Pojava prosjačenja, skitnje i radne eksploatacije djece na području Tuzlanskog kantona, ali i čitave BiH, predstavlja veliki društveni problem i kao takav zahtijeva uključenost svih vladinih i nevladinih institucija i organizacija.

Eksploatisana djeca su najčešće izvan sistema socijalne i zdravstvene zaštite, nisu uključena u obrazovni sistem, a često su i pravno nevidljiva.

Sve češće, djeca uključena u život i rad na ulici postaju žrtve trgovine, maloljetničkog prestupništva i drugih oblika iskorištavanja od kriminalnih grupa i pojedinaca.

Uz punu participaciju predstavnika kantonalnog MUP-a, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstva zdravstva i Općinskog suda u Tuzli, izrađen je Protokol za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe u TK, koji je potpisan početkom 2014. godine.

Protokolom se reguliše međusektorska saradnja institucija iz socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, policije i pravosuđa, te uspostavlja odgovornost za njihovo hitno postupanje i intervenciju u okviru zakonskih nadležnosti.

U decembru prošle godine kantonalno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak otvorilo je i prvo Prihvatilište za djecu /žrtve nasilja, prosjačenja ili radne eksploatacije, koje se nalazi u prostorijama JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Otvaranjem Prihvatilišta, kao nove usluge u sistemu socijalne zaštite, zaokružuje se Protokolom uspostavljen referalni mehanizam za sveobuhvatniju zaštitu i zbrinjavanje ove kategorije djece, saopćeno je iz Udruženja “Zemlja djece”.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*