Danas presuda Hrvatskoj i Srbiji za genocid

Međunarodni sud pravde (ICJ) objavit će u utorak prijepodne presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj devedesetih godina.

Bit će to kraj procesa koji je pred najvišim UN-ovim sudom 1999. pokrenula Hrvatska tvrdeći da je Srbija počinila genocid nad Hrvatima u oružanoj agresiji od 1991. do 1995.

Srbija u protutužbi iz 2010. optužuje Hrvatsku za genocidnu kampanju u akciji Oluji u ljeto 1995. kad je protjerano 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Predsjednik ICJ-a Peter Tomka objavit će u deset sati u haškoj Palači mira odluku jesu li dvije države prekršile UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948.

Radi se o drugoj takvoj presudi u povijesti ICJ-a koji je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije 2007. utvrdio da Srbija nije kriva, iako se genocid na području Srebrenice dogodio i da Srbija nije dovoljno učinila da ga spriječi.

“Mi smo u usmenoj raspravi dali svoj maksimum. Sad je na sudu da donese odluku uvažavajući argumente i svoje ranije stavove iz presude u slučaju BIH”, izjavila je Hini glavna hrvatska pravna zastupnica Vesna Crnić-Grotić. “Vidjet ćemo koliko će sud odstupiti od tih svojih zaključaka”, dodala je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Srbijanski pravni tim nada se da će hrvatska tužba biti odbijena. “Što se tiče protutužbe koja se odnosi na Oluju, ostavljamo sudu da ocijeni jesu li se u tim zločinima stekla bitna obilježja kaznenog djela genocida”, rekao je nedavno šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović agenciji Tanjug.
(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*