ICJ: Srbija nije odgovorna za djela u Hrvatskoj prije 27. aprila 1992. godine

Najviša sudska instanca Ujedinjenih nacija danas je donijela odluku o genocidu počinjenom za vrijeme raspada Jugoslavije.

Srbija i Hrvatska podnijele su tužbe jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ), a sudsko vijeće odlučilo je da Srbija ne može biti kriva za događaje prije 27. aprila 1992. godine.

“Sud smatra da prije 27. aprila 1992. ne možemo smatrati Srbiju odgovornom”, kazao je sudija Peter Tomka.

Srbija je tvrdila kako je kao država stvorena 27. aprila 1992. godine te da se prije tog datuma Konvencija o genocidu na nju nije odnosila.

Tomka je naglasio da je genocid važno kazniti zbog budućnosti i da je svaka država obvezna primjenjivati Konvenciju o genocidu. Ipak, rekao je Tomka, Konvencija se ne može primjenjivati retroaktivno.

Podsjećamo, spor je počeo nakon kraja neprijateljstava podnošenjem tužbe zbog kršenja Ženevske konvencije i Konvencije o genocidu iz 1948. godine. Hrvatska je optužila Srbiju za uništavanje njenih gradova i sela i protjerivanje Hrvata u Slavoniji. S druge strame, Srbija je Hrvatsku optužila za plansko protjerivanje Srba iz Krajine 1995. godine.

Proces je trajao više od 15 godina, a počeo je tužbom Hrvatske dok je Srbija podnijela kontratužbu deset godina poslije, koristeći istu pravnu osnovu.

U ranijoj odluci tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije iz 2007. godine, Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je kako susjedna država nije odgovorna za genocid na teritoriji BiH, ali da je kriva jer nije spriječila genocid u Srebrenici.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*