Uvojene izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru TK: Kazne za one koji ne poštuju mjere

Preko četiri sata poslanici Skupštine TK razmatrali su Informaciju o aktuelnoj situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa na području Tuzlanskog kantona i donesenim mjerama. Podsjećamo, zbog pogoršane epidemiološke situacije u petak (26. marta) donesene su dodatne mjere u cilju sprječavanja širenja korona virusa od kojih je najznačajnija da je od ponedjeljaka uvedena online nastava za sve učenike i studente osim učenika prvih pet razreda osnovne škole.

Iako su mjere donesene za period od 14 dana s naznakom da će se stalno pratiti situacija, te su moguće korekcije i uvođenje drugih, mnogi poslanici su imali potrebu da diskutuju i ukažu na, po njima, nelogičnosti. Pitali su zašto su škole zatvorene a kladionice i kafići nisu, neki bi sve zatvorili, neki ne bi, neki bi da svi učenici imaju online nastavu ili da se odvija u učionicama, a ono oko čega se svi slažu je da su vakcine jedini način da se izađe iz ove krize.

Premijer je također rekao da je predlagao kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata, te lijekova. Slaže se da su vakcine neophodne ali je rekao i da TK ne može sam rješiti problem, da je Federacija nemoćna, te da je država BiH nefunkcionalna kao i Vijeće ministara, objašnjavjući zašto smo u problemima.

Epidemiološka situacija nije dobra, o tome je danas između ostalog ministar zdravstva Božo Jurić rekao

Ministar Jurić je dodao da je u zadnjoj sedmici u TK evidentirana 931 pozitivna osoba te 37 smrnih slučaja. Stopa oboljelih je 209 na 100.000 stanovnika što je bolje nego u drugim kantonima gdje je 600 ili 700/100.000. Prema mišljenju ministra, mjere bi trebale biti jedinstvene jer ove koje se donose na nivou jednog kantona, zbog brojnih migracija stanovništva nisu djelotvorne. Također je ponovio potrebu uvođenja negativnog PCR testa za sve koje ulaze u BiH.

Razne mjere su na snazi više od godinu dana ali se ne poštuju dovoljno. Prijedlog izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru TK ima za cilj da one, koji ne poštuju mjere, novčane kazne uozbilje, da se da proba suzbiti brzo širenje virusa. Izmjene zakona su usvojene sa minimalnim brojem glasova (19).

Ovim izmjenama se omogućava službenicima policije represivno djelovanje u pogledu poštivanja epidemioloških mjera. Cilj predloženih izmjena i dopuna je da se policijskim službenicima daju kvalitetnije i preciznije zakonske odredbe kao instrumenti u zaštiti sigurnosti građana koji borave ili se kreću na području Tuzlanskog kantona.

Konkretno, oni koji ne poštuju mjere će plaćati kazne od 100 do 2.000 KM.

Kaznenim odredbama su predviđene kazne u rasponu od 100,00 do 500,00 KM za osobe koje ne postupe po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Također, predviđeno je da kaznom od 500 KM do 2.000 KM, za prekršaj bude kažnjeno pravno lice koje ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. U tom slučaju odgovorno lice u pravnom licu bit će kažnjeno novčanom kaznom od 200 do 1.000 KM, a isti raspon kazne predviđen je i za imaoca radnje ili osoba kojoj je povjereno vođenje radnje.

Nakon prve tačke usvojen je i set zaključaka. Skupština TK upućuje javnu zahvalu i poštovanje svim zdravstvenim radnicima koji su dali svoj doprinos u borbi protiv pandemije. Skupština TK podržava set mjera koje su Vlada TK i KS donijeli nakon hitne sjednice Skupštine TK, neke su od njih.

(Tuzlarije.net/RTV7)



Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*