Odluka o pozitivnoj listi lijekova TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila pozitivnu listu lijekova Tuzlanskog kantona.

Kantonalni ministar zdravstva Alen Kamerić kazao je da se radi o listi lijekova koja je identična i urađena shodno federalnom pravilniku te zakonu o lijekovima, na kojoj se nalazi 866 lijekova na pozitivnoj A-listi lijekova te 40 lijekova na B-listi lijekova.

-U planu Zavoda zdravstvenog osiguranja u 2014. planirani godišnji budžet iznosio je oko 36 miliona KM. Međutim, krajem godine urađena je revizija budžeta jer su sredstva za izdavanje za lijekove prešla 40 miliona KM – naveo je Kamerić.

Dodaje da je Vladi TK dostavljen zaključak pri čemu se zadužuje Ministarstvo zdravstva da dostavi izvještaj o realizaciji mjera sadržanih u informaciji o stanju u oblasti lijekova koji se izdaju i propisuju na teret Zavoda s posebnim osvrtom na cijene lijekova, prijedlogom mjera i aktivnosti.

– Mi smo vršili pritisak na Federalnu vladu da smanji cijene lijekova što smo uspjeli u septembru prošle godine. Međutim, ovom informacijom zadužujemo budući sastav Vlade TK-a da istraje u naporima da cijene lijekova na području TK-a zaista budu realne i da se izmijeni zakonska odredba u smislu obavezujuće cijene lijekova koju je donio federalni ministar zdravstva pravilnikom o stavljanju i skidanju lijekova s pozitivne liste lijekova na nivou Kantona – istakao je Kamerić.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*