Jordanski princ Hamzah bin Hussein tvrdi da je u kućnom pritvoru

Bivši prijestolonasljednik Jordana tvrdi da je stavljen u kućni pritvor. U videu koji je BBC-u proslijedio njegov advokat, princ Hamzah bin Hussein, polubrat kralja Abdullaha, optužuje lidere zemlje za korupciju, nesposobnost i uznemiravanje.

U video poruci koja podsjeća na onu zarobljene princeze Latife iz Dubaija, sin jordanskog pokojnog kralja Husseina optužio je vladu za korupciju, nepotizam i nesposobnost.

Kaže da je njegovo osoblje uhapšeno, on i njegova porodica stavljeni u kućni pritvor u palati Al-Salaam kod Amana te da mu je komunikacija ograničena.

Do ovoga dolazi nakon brojnih hapšenja na visokom nivou, za koje se navodi da su povezana s navodnom zavjerom o državnom udaru.

Vojska je ranije negirala da je princ Hamzah bio u kućnom pritvoru. Međutim, rečeno je da mu je “naređeno da zaustavi akcije koje bi mogle biti usmjerene na sigurnosti i stabilnosti u zemlji”.

Maltretiranja, hapšenja, prijetnje…

Princ Hamzah porekao je bilo kakva nedjela i rekao da nije bio dio bilo kakve zavjere. U videu snimljenom u subotu, princ kaže:

“Jutros sam posjetio načelnika Generalštaba jordanskih oružanih snaga, u kojem me obavijestio da ne smijem izaći, komunicirati s ljudima ili se sastati s njima, zato što je na sastancima na kojima sam bio prisutan ili na društvenim mrežama u vezi s posjetima koje sam obavio bilo kritika vlade ili kralja. Ja nisam osoba odgovorna za slom u upravljanju, korupciju i za nesposobnost koja vlada u našoj upravljačkoj strukturi u posljednjih 15 do 20 godina i pogoršava se.

I nisam odgovoran za nedostatak vjere koju ljudi imaju u svoje institucije. Došli su do točke kada niko ne može govoriti ili izraziti mišljenje o bilo čemu, a da nije maltretiran, uhapšen, uznemiravan i prijeti.”

Princ Hamzah najstariji je sin pokojnog kralja Husseina i njegove supruge, kraljice Noor. Diplomirao je u Velikoj Britaniji, u školi Harrow i Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst te pohađao Harvard u SAD-u. Služio je u jordanskim oružanim snagama.

Udarac na kraljicu Noor

Imenovan je prijestolonasljednikom Jordana 1999. godine i bio je miljenik kralja Huseina, koji ga je često u javnosti opisivao kao “radost mog oka”. Međutim, smatrali su ga premladim i neiskusnim za imenovanje nasljednikom u vrijeme smrti kralja Huseina.

Umjesto toga, na prijestolje je stupio kralj Abdullah, koji je Hamzi oduzeo titulu prijestolonasljednika 2004. godine. To je doživljeno kao udarac kraljici Noor, koja se nadala da će njen najstariji sin postati kralj.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*