Džaferović i Komšić ispred Vječne vatre: Ovo je vrijeme kada svjedočimo hrabroj odbrani Sarajeva

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Dažerović (SDA) i Željko Komšić (DF) položili su cvijeće u povodu obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja grada Sarajeva od fašističke okupacije i 6. aprila Dana grada Sarajeva.

Džaferović i Komšić su odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra, nakon čega će to isto učiniti na mezarju Kovači, na spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva i na spomen-obilježju Vraca.

Džaferović je naglasio da je ovo prilika da se još jednom podsjetimo na antifašističku tradiciju te da se na njenim prinicipima gradi i Sarajevo i cijela BiH kao cjelovita i demokratska država ravnopravnih građana.

“Ovo je također vrijeme kada je prije 29 godina započela jedna barbarska, do tada u historiji nezapamćena opsada Sarajeva. Ovo je vrijeme kada svjedočimo hrabroj odbrani Sarajeva. Pobijedilo je slobodarsko Sarajevo i njegov duh. Ovo je također vrijeme kada znamo da mnogi oni koji su atakovali na Sarajevo za vrijeme agresije nisu odgovarali za to te je ovo prilika da pozovemo nadležne da procesuiraju one koji su u tome učestvovali”, naveo je Džaferović.

S obzirom na to da je ovo obilježavanje 6. aprila u znaku pandemije, Džaferović je pozvao sve građane da se pridržavaju mjera te naglasio da je ovo vrijeme koje zahtijeva jedinstvenu akciju u borbi protiv koronavirusa.

“Ovo je poziv svim društvenim akterima u BiH da se suzdrže od senzacionalizma, špekulacija i da dopuste zdravstvenim autoritetima i državnim organima da se na najbolji način nose s pandemijom”, dodao je.

Komšić je također naglasio da se ovaj značajan datum za Sarajevo, ali i cijelu BiH dočekuje u teškoj situaciji.

“Mislim da na današnji dan ipak trebamo razgovarati o drugim temama, kao što je taj antifašistički duh Sarajeva koji se iskazao i u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije, gdje je Sarajevo pokazalo da nije grad kukavica te da je uvijek imalo i hrabrosti da se odupre svima onima koji su nosili civilizacijsko zlo. Mi smo to osjećali na svojoj koži, ali to nije bilo upereno samo protiv nas, nego protiv cijelog sistema vrijednosti slobodnog čovjeka, ali nisu u tome uspjeli”, naveo je Komšić.

Kako kaže, upravo zbog toga je njegova moralna, a ne politička obaveza pojaviti se na današnji datum i odati počast svima koji su svoje živote dali za to da Sarajevo ostane slobodan grad.

Džaferović i Komšić su uputili čestitke građanima povodom 6. aprila Dana grada Sarajeva s porukom da ostanu kod kuće kako bi zaštitili sebe i svoje sugrađane.

Polaganje cvijeća je obavljeno u skladu s preporukama epidemioloških službi uz dodatne mjere zaštite.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*