Kardinal Puljić primio reisu-i-ulemu Kavazovića

U utorak, 3. veljače, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić primio je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH mr. Huseina ef. Kavazovića.

U pratnji reisu-l-uleme Kavazovića bili su njegov zamjenik  Husein ef. Smajić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH Razim Čolić. U razgovoru je sudjelovao i suradnik kardinala Puljića preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

Na početku razgovora kardinal Puljić čestitao je reisu-l-ulemi Kavazoviću na odlučnim i itekako potrebnim riječima osude ekstremizma i terorizma, kazavši da je to imalo vrlo pozitivan odjek u medijima i društvenoj zajednici cijele Europe.

Reisu-l-ulema Kavazović rekao je kardinalu Puljiću da se obradovao najavi posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini, te dodao: “Poglavari Katoličke crkve dragi su gosti u Bosni i Hercegovini. Tako je bilo kada nas je posjetio veliki prijatelj BiH papa Ivan Pavao II., a isto vrijedi i za papu Franju. To je ne samo moj stav, nego stav cijele Islamske zajednice u BiH. Mi muslimani u BiH imamo posebnu radost zbog nastupa pape Franje i njegovih zauzimanja za općeljudsko dobro. Glavni naglasci njegovih dosadašnjih nastupa su briga za siromašne i napuštene, a to bi trebala biti univerzalna vrijednost za sve”, rekao je između ostaloga reisu-l-ulema Kavazović.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o trenutnom stanju vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da se, nakon uspostavljanja nove vlasti osobito Vijeća ministara BiH, očekuje konačno rješenje pitanja poput: povratka otuđene imovine crkava i vjerskih zajednica, rješavanja pitanja vjerskih blagdana na razini cijele BiH, te rješavanje zdravstvenoga i mirovinskoga osiguranja vjerskih službenika. “To su samo neke pojedinosti koje nam se obećavaju učiniti već dvadeset godina, a od nove vlasti zahtijevat ćemo da se konačno ispune obećanja” – zajednički su zaključili sugovornici.

Pred kraj razgovora reisu-l-ulema Kavazović zahvalio je kardinalu Puljiću na prijemu, ali i cijeloj Katoličkoj crkvi u BiH na “velikoj zauzetosti za narode Bosne i Hercegovine, te na radu oko pomirenja i poboljšavanja međuljudskih odnosa”. Potom je čestitao kardinalu 20 godina kardinalske časti, te mu poklonio prigodni dar, prenosi Katolička tiskovna agencija BK BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*