Masovno iseljavanje s Kosova ne prestaje

Masovni odlasci s Kosova ne prestaju, a putem migracije u neke od zemalja Europske unije krenulo je na tisuće obitelji.

Kosovsko Ministarstvo obrazovanja objavilo je alarmantne statističke podatke prema kojima je tijekom proteklih mjeseci škole napustilo 5200 učenika da bi se upisalo u škole u nekim od zapadnih zemalja, prenosi Tanjug pisanje kosovskog tiska.

Savjetnik ministra obrazovanja Azem Guri izjavio je da broj učenika koji su napustili škole tijekom posljednjih mjeseci iznimno zabrinjavajući.

Po njegovim riječima, brojka od 5200 djece nije konačna, jer broj onih koji svakodnevno napuštaju Kosovo raste.

“Ova brojka može biti još veća. U ovoj statistici uglavnom su učenici iz petog i šestog razreda osnovne škole”, izjavio je.

S autobusnih kolodvora u Prištini, Gnjilanu i Uroševcu, gradovima u kojima je zabilježen najveći broj odlazaka, svake noći polazi 10 autobusa krcatih stanovnicima Kosova koji zbog ekstremnog siromaštva kreću ka zemljama EU (uglavnom Njemačka, Francuska i Austrija) s nadom da će naći posao i bolji život za svoje obitelji.

Mjesečno s Kosova na put ka zapadnoj Europi krene oko 20 000 ljudi, objavio je nedavno “Koha ditore”.

Stanovnici Kosova postali su najveća grupa podnositelja molbi za dobivanje azila u Austriji u siječnju, a ministrica unutarnjih poslova Austrije, sredinom prošlog mjeseca, zatražila je promjenu procedure odlučivanja o molbi za dobivanje azila.

Ona je naglasila da želi uvesti brzi postupak rješavanja zahtjeva građana koji dolaze iz takozvanih “sigurnih zemalja”, u koje spada i Kosovo, kako se oni ne bi zadržavali u zemlji.

Građani s Kosova lani su podnijeli 8 923 zahtjeva za azil u Njemačkoj, što je za 101 posto više nego u 2013. godini, pokazuju j podaci njemačkog Saveznog zavoda za migracije i izbjeglice.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*