Energijska efikasnost u fokusu novog ciklusa saradnje TK i UNDP-a

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP) stvoreni su preduslovi za nastavak uspješne saradnje i u narednom petogodišnjem ciklusu.

Primarni cilj je poboljšanje efikasnosti razvojnih napora, a svrha ovog Memoranduma je da odredi okvir i olakša saradnju u područjima održivog i inkluzivnog razvoja, uprave i vladavine prava i pružanja javnih usluga sa ljudima u fokusu, te socijalne kohezije.

Memorandum su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov (Sukrob Košmukamedov).

Prezentacijom Programa energetske obnove 408 zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona započete su i konkretne aktivnosti. Od ukupno 408 objekata javne namjene, njih preko 80% su osnovne, srednje škole i fakulteti, a projekat energijske obnove podrazumijeva sredstva za zagrijavanje i za rasvjetu. To su ogromni finansijski izdaci za Tuzlanski kanton. Ove zgrade su uglavnom stare preko 40 i 50 godina. Toplotna izolacija na zgradama je vrlo slaba ili ne postoji, krovovi prokišnjavaju, sistemi grijanja su stari i neučinkoviti, rasvjeta zastarjela, krovovi prokišnjavaju itd. Vlada Tuzlanskog kantona je do sada uspjela svojim sredstvima da obnovi jedan manji dio zgrada ali još uvijek je velika većina ovih zgrada u vrlo nezadovoljavajućem stanju.

Ovo je prvi dokument ovog obima i tipa u BiH i pokazuje ozbiljnost i namjeru Vlade Tuzlanskog kantona da slijedi trendove i pravce Evropske unije u pogledu smanjenja potrebe za energijom, smanjenja zagađenja zraka, poboljšanje komfora za sve korisnike ovih zgrada te smanjenja izdataka za grijanje i rasvjetu u ovim zgradama.

Iz Vlade TK su saopćili da je već započeto sa realizacijom aktivnosti na 35, od ukupno 408 objekata. Radi se o projektu „Zeleni ekonomski razvoj”, a za realizaciju ovih aktivnosti udružena su kantonalna namjenska sredstva od ekoloških naknada i sredstava UNDP-a, u ukupnom iznosu 2.200.000,00 KM. Primarni cilj projekta je doprinijeti kreiranju povoljnog okruženja za investicije u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg je projektna komponenta povećanje mjera energijske efikasnosti u Tuzlanskom kantonu kroz ostvarivanje značajnih energijskih i finansijskih ušteda, povećanje komfora i sigurnosti korisnika. Od ovih 35 objekata trenutno je u toku tenderisanje za 10 prioritetnih objekata, a to su: JU OŠ Safvet – Beg Bašagić Gradačac, JU Općinski sud u Gračanici, JU Druga osnovna škola – PŠ Pribava Gračanica, Rudarsko geološko građevinski fakultet Tuzla, JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom odgoju Tuzla, JU OŠ Bukinje Tuzla, JU OŠ Puračić – PŠ Devetak Lukavac, Mješovita srednja mašinska i saobraćajna škola Tuzla, JU MSŠ Kalesija i JU MSŠ Građevinsko-geodetska škola Tuzla.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*