Korak bliže zatvaranju kolektivnih smještaja izbjeglih osoba

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Esad Džidić danas je u Općini Banovići potpisao Sporazum o saradnji na provođenju državnog projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja” u okviru projekta CEB II-podprojekat općina Banovići.

Sporazum su potpisali i ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije Bosne iHercegovine Edin Ramići načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

Prema ovom dokumentu na području općine Banovići, na lokalitetu Oskova–Brioni bit će izgrađena zgrada sa ukupno 15 stambenih jedinica.
Osiguravanjem rješavanja stambenog pitanja osoba smještenih u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima, u skladu sa njihovim potrebama, doprinjet će se konačnom pražnjenju i zatvaranju kolektivnih centara.

Prema danas potpisanom Sporazumu obaveze Tuzlanskog kantona, odnosno resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak je da učestvuje u subvencioniranju troškova komunalnih usluga onim korisnicima koji nisu u mogućnosti da sami snose troškove, za šta su u budžetu Ministarstva za 2021. godinu obezbjeđena sredstva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*